Mi is azaz ARDF?

Röviden és tömören: SPORT A JAVÁBÓL ...

Sokan hallottak, űzik a tájékozódási futást. Lehet hogy épp te is! De ha mégsem ennek leírásával kezdeném. Vegyünk egy erdőt ez lesz a terep. Keressünk róla egy térképet (általában jó régit). Jelöljünk ki pontokat a térképen és jelöljük meg őket úgynevezett bójákkal a terepen. Az egyik legyen rajt, egy másik cél. Fogunk még egy csapat lelkes embert, aki össze tudja hasonlítani a terepet a térképpel, így el tud jutni a megjelölt pontokhoz, és már meg is szerveztünk egy jó tájfutóversenyt.
Na a dolog nem ennyire egyszerű persze, de tuti, hogy aki a legrövidebb idő alatt teszi tiszteletét az összes pontnál az az első.
Nos néhány lelkes amatőr, kik erejük teljében elfáradtak a sok ülésben a mikrofon vagy a morzebillentyű előtt, és hallottak a tájfutásról, de kedvenc rádiójukat nem szerették volna otthon hagyni, és számukra túl egyszerű volt a tájfutás, hát megvadították ezt az éter hullámaival. A hőskorban megfáradt társukat az erdőben leültették, ki egy mikrofonba lelkesen mondogatta, hogy "itt az egyes róka itt az egyes róka…". Ők pedig útra keltek hátukra súlyos rádiókat szereltek, kezükben hatalmas agancsok meredtek, így futottak árkon és bokron, lovagolva a rádióhullámokon. Ma sem zajlik ez sokkal másképp, csak ellustult az ember, és a súlyos, nagy rádiókat kisebbre, könnyebbre cserélte.
Komolyra fordítva a szót: ARDF: Amateur Radio Direction Finding szeretett nyelvünkön: Rádiós Tájékozódási Futás (RTF). Ez a legmozgékonyabb rádióamatőr sportág, mely a következőképpen zajlik.: A versenyterepre öt darab "rókaadót" helyeznek ki, melyeket meg kell találniuk a versenyzőknek. Kapnak térképet is, de ezeken csak a rajt, és a cél van jelölve. A megfelelő adókat rádióiránymérő készülékek segítségével lehet megkeresni. Ebből két féle létezik, mert a "rókákat" két féle hullámhosszon, rövid- vagy ultrarövidhullámon üzemeltetik. Az adók egy versenyszámban ugyanazon a frekvencián dolgoznak, időosztással. Minden adó a rá jellemző kódú jelet 1percig adja, a következőképpen: az első percben az egyes, rögtön utána a kettes, hármas, négyes, míg az ötös után ismét az egyes róka következik. Így kialakult a versenyre jellemző öt perces periódus, melyhez a rajt is igazodik. A különböző életkorú, és különböző nemű versenyzőket különböző kategóriákban indítják. Minden kategóriának előre meghatározott adókat kell megkeresnie a terepen, és ottjártukról megfelelő bizonyítékot szerezni, ami általában szúróbélyegzővel történik. Az a versenyző nyer egy adott kategóriában, aki a számára kijelölt adók közül a legtöbbet megtalálja, és a legrövidebb idő alatt ér a célba. Az "eltévedtek" kedvéért szintidőt is megadnak, melyen belül kell teljesíteni a pályát, aki ezen túl ér célba, az nem értékelhető. Most pedig, mielőtt végleg leteszel arról, hogy kipróbáld megnyugtatlak, hogy aki nem ér célba azokat megkeresik a rendezők :-).

Ha sikerült felkeltenem érdeklődésed a sport iránt, és netán kipróbálnád magad benne, keress meg minket, és egy edzésünkön kipróbálhatod, mint ahogy TIMÓ a VIVA-TV műsorvezetője is tette. (Szegény operatőr!!!)

Nézd meg! Viva-bemutatóeddzés 1rész Viva-bemutatóeddzés 2rész

Ha részletesebb leírást szeretnél kapni a sportágról javasolhatom a Magyar RTF honlapot, ahol részletes leírásokat is találhatsz.

Barna Zoltán
RTF-edzõ, versenybíró